Proteincompany Magazine

Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Välttämättömät aminohapot

Elimistö ei voi itse valmistaa sille välttämättömiä aminohappoja, vaan ne tulee saada ulkopuolelta. Aminohapot ovat proteiinien pienimpiä rakennusaineita, ja ne ovat tärkeitä elimistön toiminnalle. Niitä tarvitaan esimerkiksi ruuansulatukseen, kasvamiseen ja kudosten korjaamiseen.Välttämättömiä aminohappoja on yhdeksän. Ne ovat histidiini, isoleusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, tryptofaani, treoriini ja valiini. Vastakohtana näille ovat aminohapot, jotka eivät ole välttämättömiä ja joita keho kykenee itse valmistamaan.

Mikä on aminohappo?

Kaikilla aminohapoilla on ominaistehtävänsä kehossa. Esimerkiksi glutamiini säätelee kehon pH-arvoa, kun taas lysiini vaikuttaa energiankulutukseen ja tryptofaani säätelee unta sekä onnellisuudentunnetta. Aminohapot vaikuttavatkin kehoomme monella tasolla ja enemmän kuin voisi uskoa.

Proteiinien tärkeät aminohapot

Proteiini koostuu aminohapoista. Kun nautimme proteiinia, se hajoaa pieniksi aminohapoiksi, jotka imeytyvät kehoon ja lähtevät matkaan suorittamaan itselleen ominaisia tehtäviä. Ruokavalion lisäksi välttämättömien aminohappojen saantia voi lisätä myös lisäravinteiden avulla, joita on saatavana meiltä Proteincompanyn laajasta valikoimasta. Lisäravinteista EAA sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja BCAA sisältää näistä kolmea.

Aminohappoja ruuasta

Aminohappojen alkuperällä on myös merkitystä. Eläinperäisistä elintarvikkeista saadut aminohapot mielletään laadukkaammiksi kuin kasvikunnasta peräisin olevat. Kuitenkin vegaanitkin voivat saada tarpeellisen määrän aminohappoja – ainakin jos miettii hieman tarkemmin, minkälaisia elintarvikkeita nauttii. Palkokasvit, täysjyvätuotteet ja maitotuotteet ovat täynnä aminohappoja aivan kuten liha, kala ja kananmunatkin.

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja
Ole ensimmäinen joka kommentoi:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: TWHYAZ (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Ruokavalio & reseptit
Välttämättömät aminohapot

Välttämättömät aminohapot

2021-09-23
Keho saa sille välttämättömät aminohapot ruuasta ja lisäravinteista. Lue lisää erilaisista aminohapoista ja niiden vaikutuksista.
Lue lisää
Maistuvien inkiväärishottien ohje

Maistuvien inkiväärishottien ohje

2021-05-17
Inkiväärishotit pitävät terveenä ja pirteänä koko päivän. Lue valmistusohjeet omien inkiväärishottien tekemiseen. Terveelliset ja hyvänmakuiset shotit maistuvat jokaisena viikonpäivänä.
Lue lisää
Nauti terveellisiä välipaloja voidaksesi paremmin

Nauti terveellisiä välipaloja voidaksesi paremmin

2021-05-17
Korvaa perjantai-illan limpparit ja makeiset herkullisilla ja terveellisillä välipaloilla. Jaamme sinulle toimivia vinkkejä terveellisistä välipaloista, jotka rauhoittavat makeanhimoa.
Lue lisää
Bulkkaa oikein

Bulkkaa oikein

2021-03-30
Kuinka kauan sinun tulisi bulkata ja millaisella aikataululla onnistut siinä? Lue täältä lisää bulkkauksesta eli painon nostamisesta terveellisemmällä tavalla lihasmassan kasvattamiseksi.
Lue lisää