Proteincompany Magazine
Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Aminohapot vs. proteiinit

Jos treenaat paljon ja haluat lisätä lihasmassaa, lisäravinteiden kuten proteiinien ja aminohappojen käytöstä on hyötyä. Aminohapot ovat kehon rakennuspalikoita, jotka muokkaavat proteiiniketjuja ja proteiinit taas auttavat rakentamaan lihasmassaa. Mutta mitä eroa aminohapoilla ja proteiineilla on ja mikä on paras ravintolisä sinulle, joka haluat lisää lihasmassaa?
 

Paljonko proteiinia kannattaa nauttia?

On vaikea tietää tarkalleen, paljonko liikunnan ohella tarvitaan proteiinia hyvän kunnon saavuttamiseen. Monet käyttävät proteiinijuomia tai -patukoita proteiininsaannin lisäämiseen. Jos proteiinin määrä on jo tarpeeksi korkealla tasolla, kannattaako silti lisätä ruuan aminohappojen määrää tai nauttia niitä lisäravinteena?

Mitä aminohapot ovat?

Aminohapot ovat proteiinien pienimpiä ainesosia ja yhdessä ne muodostavat proteiiniketjuja, jotka ketjun kokoonpanosta riippuen vaikuttavat eri tavoin. Kaikilla aminohapoilla on oma tehtävänsä. Erilaisia aminohappoja on yhteensä 20, joista kahdeksan on välttämättömiä ja ne tulee nauttia ruuan yhteydessä. Tärkeimmät kahdeksan aminohappoa ovat:

Aminohappojen luettelo
● Fenyylialaniini
● Tryptofaani
● Isoleusiini
● Metioniini
● Treoniini
● Leusiini
● Lysiini
● Valiini

(Lapsille välttämättömiä aminohappoja ovat näiden lisäksi myös arginiini ja histidiini.)

EAA ja BCAA ovat yleisimpiä ravintolisiä. EAA sisältää välttämättömät aminohapot ja BCAA sisältää kolme tärkeintä aminohappoa, joita ovat leusiini, valiini ja isoleusiini. Molemmat sopivat useimmille liikkujille, sekä urheilijoille että tavallisille kuntoilijoille, jotka haluavat kehittää harjoitteluaan.

Vapaiden aminohappojen edut lisäravinteina nautittuina

Päivittäisen proteiinijauheiden käytön lisäksi vapaiden aminohappojen nauttimisella on useita etuja:

  • Ne imeytyvät elimistöön nopeammin ja imeytyminen tapahtuu usein välittömästi. Tämä auttaa lihaksia saamaan tarvitsemansa rakennusaineet ja ne voivat alkaa korjata itseään.
  • Kun haluat hyödyntää vapaiden aminohappojen erityisetuja, voi olla parempi nauttia juuri tiettyä aminohappoa kuin koko proteiiniketjua.
  • Vapaat aminohapot eivät sisällä lainkaan rasvaa eivätkä hiilihydraatteja, joten sinun ei tarvitse murehtia ylimääräisistä kaloreista.

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja
Ole ensimmäinen joka kommentoi:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: QWkaGD (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Ruokavalio & reseptit
Aminohapot vs. proteiinit

Aminohapot vs. proteiinit

2022-08-26
Mitä aminohapot oikeastaan ovat ja mitä eroa aminohapoilla ja proteiineilla on? Olemme listanneet tietoja aminohapoista ja proteiineista, sekä niiden eroista. Lue Proteincompanyn vinkit aiheesta!
Lue lisää
MSM-ravintolisät

MSM-ravintolisät

2022-04-06
Mihin MSM-ravintolisää voi käyttää ja onko sillä tunnettuja sivuvaikutuksia? Käymme läpi MSM-ravintolisän vaikutukset ja edut. Lue lisää!
Lue lisää
Mutakakku proteiinijauheesta

Mutakakku proteiinijauheesta

2022-04-06
Mutakakku on ruotsalainen klassikko, josta saat proteiinijauheen avulla entistä terveellisempää. Lue lisää täältä ja kokeile maukasta reseptiämme.
Lue lisää