Proteincompany Magazine
Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Ashwagandha: Mitä sinun tulisi tietää tästä suositusta yrtistä

ashwagandha kasvi
Ashwagandha, tunnetaan myös nimellä Withania somnifera tai talvikirsikka, on muinainen yrtti, jota on käytetty Ayurvedisessa lääketieteessä tuhansia vuosia. Tämä tehokas adaptogeeni on kasvattanut suosiotaan monien terveysvaikutustensa vuoksi. Tässä oppaassa sukellamme Ashwagandhan historiaan, sen positiiviseen terveysvaikutuksiin sekä siihen, miten voit helposti integroida sen ravintolisäksi päivittäiseen rutiiniisi.

Tästä oppaasta löydät:

 • Ashwagandhan historia 
 • Tunnettu adaptogeeni 
 • Mitä tutkimukset ja tutkimukset sanovat Ashwagandhasta 
 • Ashwagandhan hyödyt 
 • Milloin Ashwagandhaa tulisi ottaa? 
 • Tehokas väsymystä, stressiä, huolta ja ahdistusta vastaan 
 • Mahdolliset sivuvaikutukset Ashwagandhalla 
 • Yrtti monilla käyttötarkoituksilla
 • Ashwagandha-lisäravinteet eri muodoissa

Ashwagandhan historia 

Ashwagandhalla on rikas historiallinen yhteys, joka ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin Intiaan. Tämä kasvi viihtyy erityisesti Intian, Pakistanin, Afganistanin, Sri Lankan ja Kongon kuivemmissa alueissa muutamia paikkoja mainitakseni. 

Ayurvedisessa lääketieteessä Ashwagandhaa on käytetty monenlaisten vaivojen hoitoon ja yleisen hyvinvoinnin edistämiseen. Sen nimi tarkoittaa sanskritissa "hevosen hajua" ja viittaa sen ominaiseen hajuun sekä kykyyn antaa voimaa ja elinvoimaa, kuten hevosella. 

Perinteisesti Ashwagandhaa on käytetty nuorekkaan voiman, kestävyyden, fyysisen voiman ja terveyden edistämiseen. Se vahvistaa kehon elintärkeitä elementtejä ja lisää elintärkeiden nesteiden, kuten veren, imunesteen ja miesten sperman, tuotantoa.

Mutta mikä tämä suosittu yrtti oikeastaan on?

Tunnettu adaptogeeni

Ashwagandha on yksi tunnetuimmista adaptogeeneistä, mikä tarkoittaa, että se auttaa kehoa sopeutumaan stressiin ja palauttamaan tasapainon. Monet asiantuntijat ja tutkimukset toteavat, että Ashwagandha-lisäravinteet auttavat käsittelemään elämän meille asettamia rasituksia ja vaatimuksia.

Mitä tutkimukset ja tutkimukset sanovat Ashwagandhasta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että Ashwagandha-lisäravinteet voivat olla hyödyllisiä hedelmättömyysongelmissa, syövän hoidossa ja diabeteksen hallinnassa. Tutkimukset korostavat monia muita terveyshyötyjä, mukaan lukien sydämen suojelu, unen laadun parantaminen, stressin parempi hallinta ja vähentynyt ahdistus. Ashwagandha saattaa myös olla hyödyllinen hypotyreoosissa (kun kilpirauhanen ei toimi oikein).

Voiko yrttiä käyttää harjoitteluun?

Kyllä, ashwagandha voi parantaa lihasvoimaa, lisätä lihasmassaa, vähentää kehon rasvaa ja palautumista harjoituksen jälkeen. Yrtillä on kyky tehostaa kuntosaliharjoituksiasi, mikä tekee Ashwagandhasta hyvän lisäravinteen niille, jotka harjoittelevat.

Ashwagandhan hyödyt

1. Vähentää stressiä 

Ashwagandha tunnetaan adaptogeenisista ominaisuuksistaan, jotka auttavat kehoa käsittelemään stressiä ja sopeutumaan rasituksiin. Tämä voi vähentää stressihormonien tuotantoa ja edistää rentoutumista.

2. Parempi yöuni 

Niille, joilla on unihäiriöitä, Ashwagandha voi olla avuksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se parantaa unen laatua ja vähentää unihäiriöitä.


3. Vahvistaa kehon immuunijärjestelmää 

Ashwagandha sisältää antioksidantteja ja immuunijärjestelmää vahvistavia ominaisuuksia, jotka lisäävät kehon kykyä torjua sairauksia ja infektioita.


4. Säätää korkeaa verenpainetta 

Niille, joilla on korkea verenpaine, Ashwagandha voi olla luonnollinen ratkaisu. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi auttaa säätelemään verenpainetta, erityisesti niille, joilla on korkea verenpaine, ja parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä.

Milloin Ashwagandhaa tulisi ottaa?

Se, milloin kasvia tulisi ottaa, riippuu tavoitteestasi. Jos valitset ashwagandhan luonnollisena keinona käsitellä stressiä ja ahdistusta, voi olla hyvä ottaa sitä aamulla tai ennen nukkumaanmenoa hyödyntääksesi sen rauhoittavia vaikutuksia. 

Entä jos haluan vähentää väsymystäni ja parantaa keskittymiskykyäni?

Tässä tapauksessa saattaa olla fiksua ottaa Ashwagandha aamulla antamaan keholle energiaa ja keskittymistä, jota se tarvitsee päivän aikana.

Väsynyt liikemies nukkuu toimiston pöydällä

Tehokas väsymystä, stressiä, huolta ja ahdistusta vastaan 

Monille ihmisille väsymys, stressi, huoli ja ahdistus ovat päivittäisiä haasteita. Ashwagandha voi olla luonnollinen ratkaisu näiden ongelmien hoitoon. Vähentämällä stressihormoneja, kuten kortisolia, ja edistämällä rentoutumista tämä yrtti voi auttaa parantamaan henkistä ja fyysistä terveyttäsi.

Ja kuten kaikissa ravintolisissä, on myös tärkeää olla tietoinen mahdollisista sivuvaikutuksista.

Mahdolliset sivuvaikutukset Ashwagandhalla 

Ashwagandha on turvallista useimmille, kun sitä käytetään suositelluissa annoksissa. On kuitenkin olemassa riski, että saatat kokea sivuvaikutuksia aloittaessasi Ashwagandha-lisäravinteen käytön. Se voi sisältää:

 • Vatsavaivat: Jotkut saattavat kokea vatsakipua, turvotusta, ripulia ja epämukavuutta aloittaessaan Ashwagandha-lisäravinteen käytön. Nämä vaivat ovat yleensä lieviä ja väliaikaisia, ja ne yleensä vähenevät, kun keho tottuu. 
 • Pahoinvointi: Pahoinvointi on toinen mahdollinen sivuvaikutus. Se voi ilmetä vatsavaivoina ja mahdollisesti oksentamisena. Pahoinvointi on yleensä lievää ja sen pitäisi hävitä, kun keho sopeutuu.

Jos sivuvaikutukset ovat hankalia tai jatkuvat pitkään, sinun tulisi lopettaa Ashwagandhan käyttö ja konsultoida lääkäriä vaihtoehtoisten ratkaisujen saamiseksi.

HUOM! Jos olet raskaana, imetät tai sinulla on olemassa olevia lääketieteellisiä tiloja, on tärkeää neuvotella lääkärin kanssa ennen Ashwagandhan käyttöönottoa. Yrtti monilla käyttötarkoituksilla

Yrtti monilla käyttötarkoituksilla

Ashwagandha on luonnollinen lisäravinne, jolla on monia terveysvaikutuksia. Sillä on pitkä ja rikas historia, ja sitä tukee tutkimus ja tutkimukset. Terveystietoisille kuluttajille, urheilijoille, kehonrakentajille ja vegaaneille Ashwagandha voi olla erinomainen valinta terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Muista, että johdonmukaisuus on avain, kun on kyse ravintolisistä, ja voi kulua muutama viikko ennen kuin huomaat positiiviset vaikutukset.

Ashwagandha-lisäravinteet eri muodoissa 

Ashwagandhan ottaminen lisäravinteena on käytännöllinen ja tehokas tapa hyödyntää kasvin etuja. Saatavilla on erilaisia muotoja: kapselit, jauheet, tabletit tai nestemäiset uutteet. Mikä sopii sinulle riippuu täysin siitä, mitä tunnet olevan mukavaa. 

Monet pitävät yrtin sekoittamisesta smoothieensa tai muuhun nesteeseen, kun taas toiset mieluummin nielevät lisäaineen kapseleina tai tabletteina. 

Muista, että annostus voi vaihdella. On siksi parasta noudattaa pakkauksen ohjeita tai neuvotella ammattimaisen terveydenhuollon tarjoajan kanssa. 

Katso koko ashwagandha-lisäravinteiden valikoimamme.

Lähteet

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803321000142

-"Ashwagandha (Withania somnifera) mielenterveyden ja fyysisten olosuhteiden hoidossa ja parantamisessa: systemaattinen katsaus ihmistutkimuksiin" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10147008/

-"Ashwagandha (Withania somnifera) - Nykyinen tutkimus terveysvaikutuksista: Kertomuksen mukainen katsaus"

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja
Ole ensimmäinen joka kommentoi:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: yejvre (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Ruokavalio & reseptit
Kollageeni: Terveys- ja kauneuslisäravinteen hyödyt

Kollageeni: Terveys- ja kauneuslisäravinteen hyödyt

2023-10-25
Kollageeni on viime aikoina tullut erittäin suosituksi, eikä suotta. Se esiintyy luonnostaan kehossamme ja löytyy myös proteiinilisistä sekä ruoasta ja juomista. Monet ihmiset ottavat kollageenia lisäravinteena kapseleina, tabletteina tai jauheena sen monien terveysvaikutusten vuoksi. Mutta mitä hyötyä kollageenista voi todella olla sinulle? Tässä artikkelissa tutkimme kollageenin hyötyjä kehollesi – hiuksistasi vatsaasi ja niveleisiisi!
Lue lisää
Ashwagandha: Mitä sinun tulisi tietää tästä suositusta yrtistä

Ashwagandha: Mitä sinun tulisi tietää tästä suositusta yrtistä

2023-10-20
Ashwagandha, tunnetaan myös nimellä Withania somnifera tai talvikirsikka, on muinainen yrtti, jota on käytetty Ayurvedisessa lääketieteessä tuhansia vuosia. Tämä tehokas adaptogeeni on kasvattanut suosiotaan monien terveysvaikutustensa vuoksi. Tässä oppaassa sukellamme Ashwagandhan historiaan, sen positiiviseen terveysvaikutuksiin sekä siihen, miten voit helposti integroida sen ravintolisäksi päivittäiseen rutiiniisi.
Lue lisää
Kreatiini – Vaikutus ja sivuvaikutukset

Kreatiini – Vaikutus ja sivuvaikutukset

2023-08-17
Kreatiini on yksi tutkituimmista ja suosituimmista lisäravinteista kuntosalilla harjoittelevilla. Se tunnetaan lihaksen voiman lisäämisestä ja suorituskyvyn parantamisesta korkean intensiteetin harjoituksissa. Mutta mikä tekee kreatiinista niin tehokkaan?
Lue lisää
Kaikki mitä sinun tulee tietää proteiinijauheista

Kaikki mitä sinun tulee tietää proteiinijauheista

2023-08-17
Olit sitten halukas laihtumaan, kasvattamaan lihaksia tai yksinkertaisesti syömään terveellisesti, proteiinijauhe voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Mutta mikä proteiinijauhe on? Mitä erilaisia proteiinijauheita on olemassa? Ja mitkä ovat niiden edut ja haitat? Kysymyksiä on paljon - selvitetään kaikki epäselvyydet tässä oppaassa!
Lue lisää
Aminohapot vs. proteiinit

Aminohapot vs. proteiinit

2022-08-26
Mitä aminohapot oikeastaan ovat ja mitä eroa aminohapoilla ja proteiineilla on? Olemme listanneet tietoja aminohapoista ja proteiineista, sekä niiden eroista. Lue Proteincompanyn vinkit aiheesta!
Lue lisää