Proteincompany Magazine
Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Ashwagandha: Mitä sinun tulisi tietää tästä suositusta yrtistä

ashwagandha kasvi
Ashwagandha, tunnetaan myös nimellä Withania somnifera tai talvikirsikka, on muinainen yrtti, jota on käytetty Ayurvedisessa lääketieteessä tuhansia vuosia. Tämä tehokas adaptogeeni on kasvattanut suosiotaan monien terveysvaikutustensa vuoksi. Tässä oppaassa sukellamme Ashwagandhan historiaan, sen positiiviseen terveysvaikutuksiin sekä siihen, miten voit helposti integroida sen ravintolisäksi päivittäiseen rutiiniisi.
-10%
Pakettihinta
33 2 x GAAM Ashwagandha 60 caps
Lisää vaihtoehtoja
-13%
Pakettihinta
21 3 x GAAM Ashwagandha 60 caps
Lisää vaihtoehtoja

Tästä oppaasta löydät:

 • Ashwagandhan historia 
 • Tunnettu adaptogeeni 
 • Mitä tutkimukset ja tutkimukset sanovat Ashwagandhasta 
 • Ashwagandhan hyödyt 
 • Milloin Ashwagandhaa tulisi ottaa? 
 • Tehokas väsymystä, stressiä, huolta ja ahdistusta vastaan 
 • Mahdolliset sivuvaikutukset Ashwagandhalla 
 • Yrtti monilla käyttötarkoituksilla
 • Ashwagandha-lisäravinteet eri muodoissa

Ashwagandhan historia 

Ashwagandhalla on rikas historiallinen yhteys, joka ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin Intiaan. Tämä kasvi viihtyy erityisesti Intian, Pakistanin, Afganistanin, Sri Lankan ja Kongon kuivemmissa alueissa muutamia paikkoja mainitakseni. 

Ayurvedisessa lääketieteessä Ashwagandhaa on käytetty monenlaisten vaivojen hoitoon ja yleisen hyvinvoinnin edistämiseen. Sen nimi tarkoittaa sanskritissa "hevosen hajua" ja viittaa sen ominaiseen hajuun sekä kykyyn antaa voimaa ja elinvoimaa, kuten hevosella. 

Perinteisesti Ashwagandhaa on käytetty nuorekkaan voiman, kestävyyden, fyysisen voiman ja terveyden edistämiseen. Se vahvistaa kehon elintärkeitä elementtejä ja lisää elintärkeiden nesteiden, kuten veren, imunesteen ja miesten sperman, tuotantoa.

Mutta mikä tämä suosittu yrtti oikeastaan on?

Tunnettu adaptogeeni

Ashwagandha on yksi tunnetuimmista adaptogeeneistä, mikä tarkoittaa, että se auttaa kehoa sopeutumaan stressiin ja palauttamaan tasapainon. Monet asiantuntijat ja tutkimukset toteavat, että Ashwagandha-lisäravinteet auttavat käsittelemään elämän meille asettamia rasituksia ja vaatimuksia.

Mitä tutkimukset ja tutkimukset sanovat Ashwagandhasta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että Ashwagandha-lisäravinteet voivat olla hyödyllisiä hedelmättömyysongelmissa, syövän hoidossa ja diabeteksen hallinnassa. Tutkimukset korostavat monia muita terveyshyötyjä, mukaan lukien sydämen suojelu, unen laadun parantaminen, stressin parempi hallinta ja vähentynyt ahdistus. Ashwagandha saattaa myös olla hyödyllinen hypotyreoosissa (kun kilpirauhanen ei toimi oikein).

Voiko yrttiä käyttää harjoitteluun?

Kyllä, ashwagandha voi parantaa lihasvoimaa, lisätä lihasmassaa, vähentää kehon rasvaa ja palautumista harjoituksen jälkeen. Yrtillä on kyky tehostaa kuntosaliharjoituksiasi, mikä tekee Ashwagandhasta hyvän lisäravinteen niille, jotka harjoittelevat.

Ashwagandhan hyödyt

1. Vähentää stressiä 

Ashwagandha tunnetaan adaptogeenisista ominaisuuksistaan, jotka auttavat kehoa käsittelemään stressiä ja sopeutumaan rasituksiin. Tämä voi vähentää stressihormonien tuotantoa ja edistää rentoutumista.

2. Parempi yöuni 

Niille, joilla on unihäiriöitä, Ashwagandha voi olla avuksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se parantaa unen laatua ja vähentää unihäiriöitä.


3. Vahvistaa kehon immuunijärjestelmää 

Ashwagandha sisältää antioksidantteja ja immuunijärjestelmää vahvistavia ominaisuuksia, jotka lisäävät kehon kykyä torjua sairauksia ja infektioita.


4. Säätää korkeaa verenpainetta 

Niille, joilla on korkea verenpaine, Ashwagandha voi olla luonnollinen ratkaisu. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi auttaa säätelemään verenpainetta, erityisesti niille, joilla on korkea verenpaine, ja parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä.

Lue myös: "Top 7 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä ashwagandhasta"

Milloin Ashwagandhaa tulisi ottaa?

Se, milloin kasvia tulisi ottaa, riippuu tavoitteestasi. Jos valitset ashwagandhan luonnollisena keinona käsitellä stressiä ja ahdistusta, voi olla hyvä ottaa sitä aamulla tai ennen nukkumaanmenoa hyödyntääksesi sen rauhoittavia vaikutuksia. 

Entä jos haluan vähentää väsymystäni ja parantaa keskittymiskykyäni?

Tässä tapauksessa saattaa olla fiksua ottaa Ashwagandha aamulla antamaan keholle energiaa ja keskittymistä, jota se tarvitsee päivän aikana.

Väsynyt liikemies nukkuu toimiston pöydällä

Tehokas väsymystä, stressiä, huolta ja ahdistusta vastaan 

Monille ihmisille väsymys, stressi, huoli ja ahdistus ovat päivittäisiä haasteita. Ashwagandha voi olla luonnollinen ratkaisu näiden ongelmien hoitoon. Vähentämällä stressihormoneja, kuten kortisolia, ja edistämällä rentoutumista tämä yrtti voi auttaa parantamaan henkistä ja fyysistä terveyttäsi.

Ja kuten kaikissa ravintolisissä, on myös tärkeää olla tietoinen mahdollisista sivuvaikutuksista.

Mahdolliset sivuvaikutukset Ashwagandhalla 

Ashwagandha on turvallista useimmille, kun sitä käytetään suositelluissa annoksissa. On kuitenkin olemassa riski, että saatat kokea sivuvaikutuksia aloittaessasi Ashwagandha-lisäravinteen käytön. Se voi sisältää:

 • Vatsavaivat: Jotkut saattavat kokea vatsakipua, turvotusta, ripulia ja epämukavuutta aloittaessaan Ashwagandha-lisäravinteen käytön. Nämä vaivat ovat yleensä lieviä ja väliaikaisia, ja ne yleensä vähenevät, kun keho tottuu. 
 • Pahoinvointi: Pahoinvointi on toinen mahdollinen sivuvaikutus. Se voi ilmetä vatsavaivoina ja mahdollisesti oksentamisena. Pahoinvointi on yleensä lievää ja sen pitäisi hävitä, kun keho sopeutuu.

Jos sivuvaikutukset ovat hankalia tai jatkuvat pitkään, sinun tulisi lopettaa Ashwagandhan käyttö ja konsultoida lääkäriä vaihtoehtoisten ratkaisujen saamiseksi.

HUOM! Jos olet raskaana, imetät tai sinulla on olemassa olevia lääketieteellisiä tiloja, on tärkeää neuvotella lääkärin kanssa ennen Ashwagandhan käyttöönottoa. Yrtti monilla käyttötarkoituksilla

Yrtti monilla käyttötarkoituksilla

Ashwagandha on luonnollinen lisäravinne, jolla on monia terveysvaikutuksia. Sillä on pitkä ja rikas historia, ja sitä tukee tutkimus ja tutkimukset. Terveystietoisille kuluttajille, urheilijoille, kehonrakentajille ja vegaaneille Ashwagandha voi olla erinomainen valinta terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Muista, että johdonmukaisuus on avain, kun on kyse ravintolisistä, ja voi kulua muutama viikko ennen kuin huomaat positiiviset vaikutukset.

Ashwagandha-lisäravinteet eri muodoissa 

Ashwagandhan ottaminen lisäravinteena on käytännöllinen ja tehokas tapa hyödyntää kasvin etuja. Saatavilla on erilaisia muotoja: kapselit, jauheet, tabletit tai nestemäiset uutteet. Mikä sopii sinulle riippuu täysin siitä, mitä tunnet olevan mukavaa. 

Monet pitävät yrtin sekoittamisesta smoothieensa tai muuhun nesteeseen, kun taas toiset mieluummin nielevät lisäaineen kapseleina tai tabletteina. 

Muista, että annostus voi vaihdella. On siksi parasta noudattaa pakkauksen ohjeita tai neuvotella ammattimaisen terveydenhuollon tarjoajan kanssa. 

Katso koko ashwagandha-lisäravinteiden valikoimamme.

Lähteet

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803321000142

-"Ashwagandha (Withania somnifera) mielenterveyden ja fyysisten olosuhteiden hoidossa ja parantamisessa: systemaattinen katsaus ihmistutkimuksiin" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10147008/

-"Ashwagandha (Withania somnifera) - Nykyinen tutkimus terveysvaikutuksista: Kertomuksen mukainen katsaus"

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja
Ole ensimmäinen joka kommentoi:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: t4mVba (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Ruokavalio & reseptit
7 tärkeää vitamiinia ja ravintolisää naisille

7 tärkeää vitamiinia ja ravintolisää naisille

2024-05-15
Monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita löytyy jo todennäköisesti kylpyhuoneesi kaapista, mutta joskus naisten keho tarvitsee erityisiä ravintolisiä pysyäkseen vahvana ja terveenä.Mutta niin monenlaisia ravintolisiä ja brändejä naisille markkinoilla, voi olla vaikea päättää, mitkä vitamiinit sinun todella tarvitsee.Tässä artikkelissa käymme läpi 7 tärkeää ravintolisää naisille!
Lue lisää
Kaikki mitä tarvitset tietää betakaroteenista

Kaikki mitä tarvitset tietää betakaroteenista

2024-04-30
Monet puhuvat betakaroteenista. Sen saaminen on tullut todelliseksi terveystrendiksi ja näyttää olevan itsestäänselvä valinta kesän rusketusta varten. Se on hyväksi iholle, silmille, kognitiiviselle toiminnalle ja myös hiuksille. Lisäksi voi olla haaste löytää markkinoiden paras betakaroteenilisä, kun erilaisia vaihtoehtoja on saatavilla. Tässä käymme läpi, mitä betakaroteeni itse asiassa on, ja kaiken mitä sinun tarvitsee tietää sen terveysvaikutuksista!
Lue lisää
Voiko ateriankorvikkeista laihtua?

Voiko ateriankorvikkeista laihtua?

2024-04-25
Painonpudotus on suuri haaste. Kiireisessä arjessamme monet kääntyvät erilaisiin ruokavalioihin ja joskus kyseenalaisiin menetelmiin painonpudotuksen saavuttamiseksi. Ateriankorvike yhdistettynä ruokavalioon ja liikuntaan tarjoaa tehokkaan vaihtoehdon painonhallintaan ja hoitoon. Tässä artikkelissa käsittelemme syvällisemmin ateriankorvikkeiden tehokkuutta tieteellisen tutkimuksen avulla.
Lue lisää
Top 7 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä ashwagandhasta

Top 7 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä ashwagandhasta

2024-04-22
Ashwagandhaa väitetään voivan alentaa verenpainetta, lisätä lihasmassaa ja -voimaa, tasapainottaa testosteronitasoja, parantaa seksuaaliterveyttä, hoitaa ahdistusta, stressiä ja univaikeuksia sekä vahvistaa immuunijärjestelmää ja muistia. Tässä tutkimme 7 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä, kun ashwagandhaa sisällytetään päivittäiseen rutiiniisi.
Lue lisää
Valitse oikea ateriankorvike

Valitse oikea ateriankorvike

2024-04-17
Ateriankorvike on kuuma aihe fitness- ja terveysmaailmassa. Ne voivat korvata aamiaisen, lounaan tai muun aterian - ja niitä on monessa eri muodossa. Ateriankorvikkeita voidaan käyttää monista eri syistä, mutta ne ovat suosituimpia niiden keskuudessa, jotka haluavat pudottaa painoa ja säilyttää terveen painon. Tässä artikkelissa autamme sinua valitsemaan oikeanlaisen ateriankorvikkeen tarpeidesi ja toiveidesi mukaan. Tässä mitä sinun tarvitsee tietää.
Lue lisää