Proteincompany Magazine
Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Kaikki mitä sinun tulee tietää proteiinijauheista

Erilaisia ​​proteiinijauheita
Proteiinijauhe on monipuolinen lisäravinne, jota voidaan käyttää eri tarkoituksiin ja se sopii erilaisiin elämäntapoihin. Olit sitten halukas laihtumaan, kasvattamaan lihaksia tai yksinkertaisesti syömään terveellisesti, proteiinijauhe voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Mutta mikä proteiinijauhe on? Mitä erilaisia proteiinijauheita on olemassa? Ja mitkä ovat niiden edut ja haitat? Kysymyksiä on paljon - selvitetään kaikki epäselvyydet tässä oppaassa!

Mikä on proteiinijauhe?

Proteiinijauhe on tiivistetty ravintolisä, joka sisältää proteiinia eri lähteistä. Sitä käytetään proteiinin saannin lisäämiseen, mikä auttaa lihasten kasvussa ja edistää lihasten palautumista. Proteiinijauheen käyttö alkoi historiallisesti urheilun ja kehonrakennuksen parissa 1950-luvulla, ja se on yhtä suosittua edelleen tänä päivänä. Vuosien varrella se on kehittynyt yleisimmäksi ravintolisäksi ja sisältää monia erilaisia proteiinityyppejä.

Voiko proteiinijauhe olla sopiva minulle?

Proteiini on yksi kehon tärkeimmistä rakennuspalikoista. Se on ratkaisevassa roolissa lihasten palautumisessa ja kasvussa, aineenvaihdunnan ylläpitämisessä ja yleisen terveyden edistämisessä. Monet proteiininpuutteesta kärsivät heikkenevät ja voivat laihtua. Proteiinijauhe tarjoaa kätevän ja tiivistetyn muodon proteiinille, jota voidaan käyttää monissa eri tilanteissa. On myös olemassa monia erilaisia proteiinijauheita, joten varmista, että valitset oikeanlaisen, joka vastaa tavoitteitasi ja lähtökohtiasi.

Eri tyyppisiä proteiinijauheita eri tarpeisiin

On olemassa useita erilaisia proteiinijauheita, joilla jokaisella on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, toimintansa ja edut. Yleisimmät tyypit ovat heraproteiini, kaseiiniproteiini, soijaproteiini ja kananmunaproteiini. Tässä on lyhyt esittely näistä:

 • Heraproteiinilisäravinne: Suosittu proteiinijauhe, joka saadaan maidosta. Sitä käytetään usein harjoituksen jälkeen nopeaan palautumiseen ja lihasten kasvuun. Se imeytyy nopeasti ja sisältää runsaasti aminohappoja.
 • Kaseiiniproteiinilisäravinne: Imeytyy hitaammin kuin heraproteiini ja sitä käytetään usein yölliseen palautumiseen. Se tarjoaa pitkäkestoisen kylläisyyden ja hitaan aminohappojen vapautumisen.
 • Soijaproteiinilisäravinne: Käytetään vaihtoehtona eläinperäiselle proteiinille vegaaneille ja kasvissyöjille. Se on runsaasti aminohappoja, allergiaystävällinen ja tukee sydämen ja terveyden hyvinvointia.
 • Kananmunaproteiinilisäravinne: Proteiinijauhe, joka saadaan kananmunan valkuaisesta. Sitä käytetään lihasten kasvun, painonhallinnan ja yleisen terveyden tukemiseen. Kananmunaproteiinilla on korkea biologinen hyötyosuus, se sisältää runsaasti aminohappoja ja on vähärasvainen.


Proteiinijauheen edut ja haitat

Kuten kaikkien ravintolisien kohdalla, proteiinijauheessa on sekä etuja että mahdollisia haittoja. Tässä esittelemme joitain yleisiä proteiinijauheen etuja ja haittoja:


Proteiinijauheen edut:

 • Helppo tapa kuluttaa proteiinia: Proteiinijauheen valmistaminen ja kuluttaminen on helppoa. Sekoita jauhe veteen, maitoon tai muuhun nesteeseen ja valmista proteiinipirtelö.
 • Lisääntynyt painonhallinta: Proteiini on täyttävämpää kuin hiilihydraatit ja rasvat. Kun kulutat proteiinijauhetta, se voi luoda kylläisyyden tunteen, joka voi auttaa vähentämään ruokahalua ja makeanhimoa.
 • Lihasten kasvu ja palautuminen: Proteiini on ratkaiseva lihasten kasvulle ja palautumiselle. Proteiinijauhe tarjoaa nopean palautumisen (estää lihaskataboliaa) harjoituksen jälkeen, mikä on erityisen tärkeää urheilijoille tai voimaharjoittelijoille.


Proteiinijauheen haitat:

 • Lisääntynyt kuormitus munuaisille: Liiallinen proteiinin saanti, erityisesti proteiinijauheesta, voi lisätä kuormitusta munuaisille. Munuaiset vastaavat proteiinin ylimäärän suodattamisesta ja hajottamisesta, ja joillekin ihmisille liian suuri proteiinimäärä voi aiheuttaa ongelmia. Siksi on tärkeää annostella kohtuullisesti.
 • Mahavaivat: Joillekin ihmisille liiallinen proteiinijauheen käyttö voi aiheuttaa vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, turvotusta tai ruoansulatusongelmia.
 • Allergiariski: Jotkut proteiinijauheet, erityisesti maitoon tai soijaan perustuvat, voivat olla ongelmallisia allergioista tai intoleransseista kärsiville henkilöille. Näissä tapauksissa maidoton ja maitoproteiiniton proteiinijauhe voi olla hyvä vaihtoehto.

HUOM. On tärkeää huomata, että proteiinijauhe ei tulisi korvata tasapainoista ruokavaliota, vaan pikemminkin täydentää sitä. Konsultoimalla terveysalan asiantuntijaa tai ravitsemusterapeuttia voit selvittää, miten proteiinijauhe sopii parhaiten omaan elämäntyyliisi ja terveys tavoitteisiisi.

Tässä on proteiinijauheen yleisimmät käyttöalueet

Proteiinijauheella on ainutlaatuisia ominaisuuksia ja se tarjoaa monia mahdollisia terveyshyötyjä, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Tässä on muutamia yleisiä käyttöalueita proteiinijauheelle:

Proteiinijauhe painonpudotukseen

Jos tavoitteesi on laihtua, proteiinijauhe voi olla hyvä vaihtoehto. Se tarjoaa sinulle vähäkalorisen proteiinilähteen, joka auttaa sinua pysymään kylläisenä pidempään, vähentämään makeanhimoa ja säilyttämään lihasmassan kalorirajoitteisessa ruokavaliossa. Tässä on hyviä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, jos haluat laihtua proteiinijauheen avulla:

 • Valitse proteiinijauhe, jolla on vähän hiilihydraatteja ja vähän lisättyjä sokeria
 • Korvaa yksi tai useampi ateria proteiinipitoisilla pirtelöillä kalorien hallitsemiseksi. Muista kuitenkin tehdä tämä harkiten
 • Yhdistä proteiinijauhe fyysiseen aktiivisuuteen parhaiden tulosten saavuttamiseksi


Proteiinijauhe painonnousuun

Proteiinijauhe voi olla täydellinen vaihtoehto henkilöille, jotka haluavat lisätä painoa ja lihasmassaa. Se tarjoaa ylimääräisiä kaloreita ja proteiinia, jotka ovat välttämättömiä kehon lihaskasvulle. Tässä on hyviä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, jos haluat lisätä painoa proteiinijauheen avulla:

 • Valitse proteiinijauhe, jossa on korkea proteiinipitoisuus annosta kohti
 • Sekoita proteiinijauhe hiilihydraatteihin ja muihin terveellisiin rasvalähteisiin kaloreiden lisäämiseksi
 • Yhdistä harjoittelu proteiinin saantiin maksimaalisen lihaskasvun saavuttamiseksi

Proteiinijauhe ikääntyville

Ikääntyville ihmisille proteiini on tärkeää lihasmassan ylläpitämiseksi ja luuston terveyden tukemiseksi. Proteiinijauhe voi olla erityisen hyödyllinen vanhemmille ihmisille, jotka eivät saa tarpeeksi proteiinia normaalista ruokavaliosta. Tässä on hyviä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, jos olet vanhempi ja valitset proteiinijauhetta:
 • Valitse proteiinijauhe, jolla on korkea biologinen hyötyosuus ja aminohappoja
 • Sinulla voi olla erityisiä terveysvaatimuksia ikääntyessäsi. Kysy neuvoa terveysalan asiantuntijalta ennen ruokavalion muuttamista, erityisesti jos sinulla on taustalla terveysongelmia
 • Yhdistä proteiinin saanti säännölliseen tasapainoiseen ruokavalioon ja fyysiseen aktiivisuuteen liikkuvuuden ja lihasvoiman tukemiseksi

Proteiinijauhe naisille

Naiset voivat hyötyä proteiinijauheesta monista eri syistä. Jauhe voi edistää lihaskasvua, painonhallintaa ja hormonaalista tasapainoa. Tässä on hyviä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, jos olet nainen ja valitset proteiinijauhetta:

 • Valitse proteiinijauhe, joka ottaa huomioon terveyden ja hormonaalisen tasapainon. Heraproteiini, kananmuna-proteiini tai kasviperäiset proteiinilisät voivat olla hyviä vaihtoehtoja naisille
 • Säädä proteiinin saantisi fyysisen aktiivisuutesi ja yksilöllisten ravitsemustarpeidesi perusteella
 • Muista, että proteiinijauhe ei korvaa tasapainoista ruokavaliota, vaan sen tulisi täydentää sitä


Tee proteiinijauheesta treenikumppanisi


Nyt olet paremmin varustettu valitsemaan proteiinijauheesi. Todennäköisesti olet myös saanut enemmän tietoa proteiinijauheesta. Halusitpa sitten laihtua tai lisätä painoa, rakentaa lihaksia tai lisätä energiavarastoja, proteiinijauheella on paikka matkallasi. Muista, että tämä lisäosa ei koske pelkästään jauhetta, vaan se liittyy tasapainoisen elämäntavan luomiseen, joka sopii juuri sinulle. Tee proteiinijauheestasi treenikumppanisi, energiapommi ja luotettava ystäväsi matkalla kohti treenitavoitteitasi! Tutustu erilaisiin proteiinijauheisiin, makuihin ja mahdollisuuksiin, joita ravintolisä tarjoaa.

Katso koko proteiinijauhevalikoimamme täältä.

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja
Ole ensimmäinen joka kommentoi:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: BM76Fw (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Ruokavalio & reseptit
Kreatiini – Vaikutus ja sivuvaikutukset

Kreatiini – Vaikutus ja sivuvaikutukset

2023-08-17
Kreatiini on yksi tutkituimmista ja suosituimmista lisäravinteista kuntosalilla harjoittelevilla. Se tunnetaan lihaksen voiman lisäämisestä ja suorituskyvyn parantamisesta korkean intensiteetin harjoituksissa. Mutta mikä tekee kreatiinista niin tehokkaan?
Lue lisää
Kaikki mitä sinun tulee tietää proteiinijauheista

Kaikki mitä sinun tulee tietää proteiinijauheista

2023-08-17
Olit sitten halukas laihtumaan, kasvattamaan lihaksia tai yksinkertaisesti syömään terveellisesti, proteiinijauhe voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Mutta mikä proteiinijauhe on? Mitä erilaisia proteiinijauheita on olemassa? Ja mitkä ovat niiden edut ja haitat? Kysymyksiä on paljon - selvitetään kaikki epäselvyydet tässä oppaassa!
Lue lisää
Aminohapot vs. proteiinit

Aminohapot vs. proteiinit

2022-08-26
Mitä aminohapot oikeastaan ovat ja mitä eroa aminohapoilla ja proteiineilla on? Olemme listanneet tietoja aminohapoista ja proteiineista, sekä niiden eroista. Lue Proteincompanyn vinkit aiheesta!
Lue lisää