Proteincompany Magazine
Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Suuri vitamiiniopas: Kaikki tarpeellinen tieto vitamiineista

Vitamiinit ja mineraalit ovat tärkeässä osassa terveellisen elämäntavan tavoittelussa. Navigointi monien vaihtoehtojen joukossa voi olla välillä haastavaa. Me Proteincompanylla pyrimme tekemään tämän mahdollisimman yksinkertaiseksi ja palkitsevaksi. Olipa tavoitteenasi parantaa terveyttäsi, lisätä energiaasi ja keskittymistäsi, vähentää stressiä ja ahdistusta tai vahvistaa kehoasi, olemme täällä ohjaamassa sinua. Tervetuloa kattavaan vitamiinioppaaseemme, jossa johdamme sinut vitamiinien viidakkoon!

Tästä oppaasta löydät:

 • Mitä ovat vitamiinit ja mineraalit?
 • Miksi tarvitsemme vitamiineja ja mineraaleja?
 • Mitä vitamiinit tekevät kehossa?
 • Mitä vitamiineja minun pitäisi ottaa?
 • Mitä vitamiineja ei tulisi ottaa samanaikaisesti?
 • Yleisiä kysymyksiä vitamiineista (FAQs)

Mitä ovat vitamiinit ja mineraalit?

Vitamiinit jaetaan kahteen pääkategoriaan: rasvaliukoiset ja vesiliukoiset vitamiinit.


Rasvaliukoiset vitamiinit

Rasvaliukoiset vitamiinit liukenevat rasvaan ja rasvankaltaisiin aineisiin ja imeytyvät parhaiten, kun ne nautitaan rasvaisen ruoan kanssa. Näihin kuuluvat vitamiinit A, D, E ja K.

Vesiliukoiset vitamiinit

Vesiliukoiset vitamiinit liukenevat veteen ja erittyvät helposti virtsaan, kun niitä ei enää tarvita. Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat 8 B-vitamiinia ja C-vitamiini.

Mineraalit

Mineraaleja on monenlaisia ja ne jaetaan yleensä kahteen pääkategoriaan: makroelementit ja mikroelementit, riippuen niiden merkityksestä keholle. Tunnetuimpiin ja hyödyllisimpiin mineraaleihin kuuluvat kalsium, magnesium, kalium, seleeni, sinkki, rauta ja elektrolyytit. Jokaisella mineraalilla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja terveyshyötynsä, mutta ne toimivat usein korvaamattomina tukina muille kehon vitamiineille ja mineraaleille.

Miksi tarvitsemme vitamiineja ja mineraaleja?

Vitamiinit ovat avainkomponentteja, jotka tukevat kehon toimintoja ja auttavat ehkäisemään sairauksia. Ne auttavat muun muassa vahvistamaan immuunijärjestelmäämme, antamaan meille energiaa ja mahdollistamaan kehomme liikkumisen.

Immuunijärjestelmä

Vitamiini C ja D ovat tärkeitä tukemaan immuunijärjestelmän toimintaa vaikuttamalla valkosolujen tuotantoon ja toimintaan sekä immuunijärjestelmän komponentteihin.

Energia

Keho tarvitsee energiaa suorittaakseen perustoimintojaan, kuten liikkumista, hengittämistä ja ajattelua. Vitamiinit B ja C ovat osa kehon energiantuotantoa hajottamalla hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja energiaksi.


Liike

Hyvä nivel- ja luuterveyden merkitys on tärkeää kehon toiminnalle ja rakenteelle sekä sisäelinten suojelulle. Siksi on tärkeää, että sinulla on hyvät tasot vitamiineista D, C, A, K ja B.

Mitä vitamiinit tekevät kehossa?

Vitamiinit ovat näkymättömiä sankareita, jotka auttavat hajottamaan ja käyttämään hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja syömästäsi ruoasta. Vitamiinit ylläpitävät myös terveitä hiuksia ja ihoa sekä säätelevät aineenvaihduntaa.


Vitamiinipuutoksen oireet

Vitamiinipuutos ilmenee, kun keho ei saa tarpeeksi yhtä tai useampaa vitamiinia täyttämään tarpeensa. Tämä voi johtua eri syistä, mutta yleisin syy on tiettyjen vitamiinien riittämätön saanti ruokavaliosta. Vitamiinipuutos voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin ja sairauksiin. Siksi on tärkeää saada riittävästi vitamiineja ruokavaliosta tai ravintolisistä tarvittaessa.

Mitkä vitamiinit minun pitäisi valita?

Oikeiden vitamiinien valitseminen voi olla ylivoimaista, mutta älä huoli. Meillä on laaja valikoima vitamiineja ja mineraaleja, jotka vastaavat kaikkiin tarpeisiisi:

 • Parhaat vitamiinit luillesi ja nivelillesi
 • Parhaat vitamiinit energialle ja keskittymiselle
 • Parhaat vitamiinit stressiä, ahdistusta, väsymystä ja ahdistusta vastaan
 • Parhaat vitamiinit harjoitteluun
 • Parhaat vitamiinit immuunijärjestelmälle

Parhaat vitamiinit luillesi ja nivelillesi

Vitamiini D

Jotta keho voi imeä kalsiumia tehokkaasti, tarvitaan vitamiini D, joka tukee luuston terveyttä ja ehkäisee osteoporoosia. Vitamiini D:llä on myös ominaisuuksia, jotka auttavat tulehduksia vastaan nivelissä ja voivat epäsuorasti vaikuttaa lihasvoimaan.


Kollageeni

Kollageeni on tärkeä proteiini nivelissä ja luissa. Tyyppi 2 kollageenilisäaine antaa nivelille tyynyn kaltaisen vaikutuksen, mikä auttaa absorboimaan iskuja ja suojaa niveliä kulumiselta.
124 GAAM Vitamin-D 100 caps GAAM Vitamin-D 100 caps
Lisää vaihtoehtoja
-4%
Pakettihinta
16 GAAM Vitamin-D 200 tabs GAAM Vitamin-D 200 tabs
Lisää vaihtoehtoja

Parhaat vitamiinit energialle ja keskittymiselle

Vitamiini B

Kun kyse on energiantuotannosta ja aivotoiminnasta, B-vitamiinit ovat erityisen tärkeitä, erityisesti B7 ja B12. Nämä vitamiinit auttavat muuttamaan syömäsi ruoan (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit) energiaksi, jota kehosi tarvitsee!


Rauta

Rauta on tärkeä osa useita entsyymejä, jotka osallistuvat kehon energiantuotantoon. Nämä entsyymit hajottavat ravintoaineita, kuten hiilihydraatteja ja rasvoja. Jos keholla ei ole riittävästi rautaa, energiantuotanto voi heikentyä ja johtaa väsymykseen.
54 GAAM Biotin 90 caps GAAM Biotin 90 caps
Lisää vaihtoehtoja
-3%
Pakettihinta
8 GAAM Biotin 180 caps GAAM Biotin 180 caps
Lisää vaihtoehtoja

Parhaat vitamiinit stressiä, väsymystä ja ahdistusta vastaan

Vitamiini C

Stressi voi lisätä C-vitamiinin tarvetta, koska se on osa hormonien, kuten kortisolin, tuotantoa. Siksi on hyvä, että sinulla on normaalit C-vitamiinitasot auttaaksesi kehon kykyä käsitellä stressiä ja vahvistaa immuunijärjestelmääsi.


Magnesium

Magnesium on saanut lisääntyvää huomiota monista eduistaan, kun kyse on väsymyksen, ahdistuksen, huolen ja stressin hallinnasta. Tämä mineraali auttaa lihaksiasi rentoutumaan ja säätelee stressihormonien tuotantoa. Magnesium on myös osoittautunut parantavan unettomuuden oireita aktivoimalla parasympaattisen hermoston - osa hermostoa, joka vastaa "lepää ja sulata" -vasteista.
21 GAAM Vitamin C 90 caps GAAM Vitamin C 90 caps
Lisää vaihtoehtoja
-7%
Pakettihinta
0 GAAM Vitamin C 180 caps GAAM Vitamin C 180 caps
Lisää vaihtoehtoja
127 GAAM Magnesium 100 caps GAAM Magnesium 100 caps
Lisää vaihtoehtoja

Parhaat vitamiinit harjoitteluun

Pre-workout / PWO

Pre workout (PWO) on ravintolisä, jonka otat ennen harjoitustasi parantaaksesi suorituskykyäsi. Se voi parantaa keskittymistäsi, lisätä energiaasi ja maksimoida voimasi. PWO yhdistettynä kofeiiniin ja B6-vitamiiniin auttaa väsymystä vastaan ja parantaa harjoittelua.


Energia-patukat

Energia-patukat ovat patukoita, jotka auttavat sinua suoriutumaan paremmin harjoittelun aikana. Nämä patukat on lisätty terveellisillä ainesosilla, vitamiineilla ja proteiinilla antamaan kehollesi ylimääräistä energiaa harjoituksen aikana ja sen jälkeen.
-5%
Pakettihinta
40 2 x GAAM P.W.R 360 g 2 x GAAM P.W.R 360 g
-11%
Pakettihinta
11 3 x GAAM P.W.R 360 g 3 x GAAM P.W.R 360 g

Parhaat vitamiinit immuunijärjestelmälle

Vitamiini D

Tukee synnynnäistä immuunijärjestelmää ja suojaa meitä infektioilta. Vitamiini D:llä on myös suuri rooli suoliston terveydessä, joka on vahvasti yhteydessä immunologiseen tilaan. Yleensä vitamiini D imeytyy ihoon auringosta, mutta talvikuukausina, kun auringonvaloa on vähän, D-vitamiinilisä voi olla hyvä D-vitamiinin puutoksen ehkäisemiseksi.


Seleeni

Seleeni on antioksidantti, joka auttaa suojaamaan immuunijärjestelmän soluja vaurioilta ja sillä on siksi keskeinen rooli immuunijärjestelmässä. Mineraali seleeni auttaa myös ylläpitämään vahvaa ja tehokasta immuunivastetta.

Osta uudet vitamiinisi Proteincompanysta. Löydä korkealaatuiset vitamiinilisät, jotka sopivat juuri sinulle ja tarpeillesi.

Mitkä vitamiinit eivät saisi sekoittua?

On tärkeää olla tietoinen siitä, että jotkut vitamiinit voivat vaikuttaa toisiinsa, jos ne otetaan samanaikaisesti. Siksi on viisasta ottaa tietyt vitamiinilisät vähintään 1-2 tunnin välein:
 • Rauta ja kalsium: Nämä kaksi voivat kilpailla imeytymisestä suolistossa.
 • Vitamiini E ja K: Kun nämä kaksi otetaan samanaikaisesti, se vähentää vitamiini K:n tehokkuutta, koska molemmat osallistuvat veren hyytymisprosessiin.
 • Vitamiini C ja B12: Samanaikainen saanti vähentää B12-vitamiinin imeytymistä.

FAQs

Milloin minun pitäisi ottaa vitamiineja?

Sinun tulisi ottaa vitamiinilisä, jos sinulla on erityisiä ruokailutottumuksia, sairauksia tai kärsit vitamiinipuutoksesta. Ennen kuin aloitat lisäravinteiden käytön, voi olla viisasta kysyä lääkäriltä tai ravitsemusterapeutilta määrittämään tarpeesi.

Mitä vitamiineja tarvitsen?

Tarvitsemasi vitamiinit ovat yksilöllisiä ja riippuvat sinusta ja tarpeistasi. Jos noudatat ruokavaliota, saatat tarvita vitamiinilisää. Sama koskee sinua, joka olet aktiivisempi, ja sinua, joka olet passiivinen, kaikki tarvitsevat erilaisia vitamiineja.

Voinko ottaa useita vitamiineja samanaikaisesti?

Joitakin vitamiineja eivät saisi ottaa samanaikaisesti. Parhaan vaikutuksen saavuttamiseksi on hyvä ottaa vitamiinisi vähintään 1-2 tunnin välein, jotta ne eivät vaikuta toisiinsa negatiivisesti. Vinkki on järjestää vitamiinien saanti aamu- ja iltarutiinin mukaan, jotta vältetään muut mahdolliset ristiriidat muiden lisäravinteiden välillä.

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
1 Comment
#1
Eikka
Onpa hyvä ja kattava opas. Itse harrastan pitkiä vaelluksia ja ehdottomasti tarpeelliset vitamiinit pitää myös muistaa ottaa pakkauslistalle https://mujo.fi/vaellusvarusteet-pakkaa-ainakin-nama/.
02 tammikuu 09:11
Write comment:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: TrzbcJ (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Treenaaminen & terveys
Suuri vitamiiniopas: Kaikki tarpeellinen tieto vitamiineista

Suuri vitamiiniopas: Kaikki tarpeellinen tieto vitamiineista

2023-09-14
Vitamiinit ja mineraalit ovat tärkeässä osassa terveellisen elämäntavan tavoittelussa. Navigointi monien vaihtoehtojen joukossa voi olla välillä haastavaa. Me Proteincompanylla pyrimme tekemään tämän mahdollisimman yksinkertaiseksi ja palkitsevaksi. Olipa tavoitteenasi parantaa terveyttäsi, lisätä energiaasi ja keskittymistäsi, vähentää stressiä ja ahdistusta tai vahvistaa kehoasi, olemme täällä ohjaamassa sinua. Tervetuloa kattavaan vitamiinioppaaseemme, jossa johdamme sinut vitamiinien viidakkoon!
Lue lisää
Näin valitset oikean kollageenilisän

Näin valitset oikean kollageenilisän

2023-09-05
Onko aika ostaa kollageenilisää? On monia eri tekijöitä, jotka sinun tulisi ottaa huomioon valitessasi juuri sinulle sopivaa kollageenilisää - koska me kaikki olemme erilaisia - erilaisilla kollageenitarpeilla. Lue lisää täältä saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä kollageenin ostamiseen. Tämä auttaa sinua navigoimaan helpommin laajassa valikoimassamme!
Lue lisää
Nivel- ja lihaskivut ja niiden ehkäisy

Nivel- ja lihaskivut ja niiden ehkäisy

2022-08-26
Nivel- ja lihaskivut voivat rajoittaa jokapäiväistä elämää. Ne voivat aiheuttaa väsymystä ja kipua aina sormista käsivarsiin, selkään ja jalkoihin. Oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla pienennät nivel- ja lihaskipujen riskiä.
Lue lisää
Vitamiinit hiuksille ja iholle

Vitamiinit hiuksille ja iholle

2022-04-06
Mielialamme heijastuu kehoon ja stressi voi johtaa hiustenlähtöön sekä kuivaan ja aknelle alttiiseen ihoon. Auta hiuksia, ihoa ja kynsiä vitamiinien avulla. Lue täältä lisää!
Lue lisää
Mitä gainerit ovat?

Mitä gainerit ovat?

2022-03-10
Oletko kiinnostunut kokeilemaan gaineria ja edistämään kehittymistäsi ja suorituskykyäsi treenin aikana? Vai haluaisitko vain yksinkertaisesti tietää, mikä se on? Lue lisää täältä!
Lue lisää