Proteincompany Magazine
Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Näin mukautat harjoittelusi naiskehon kiertokulun mukaan - PT-Hedda asiantuntijavinkit

PT-Hedda harjoittelee voimaa

Raskauden aikainen ja jälkeinen harjoittelu sekä kuukautiskiertoon ja PMS-oireisiin liittyvä treeni voivat olla haastavia. Saatat huomata, että et voi suorittaa samoja harjoituksia tai että suorituskykysi heikkenee.

Tässä artikkelissa PT-Hedda opastaa sinua naiskehon kierron eri vaiheiden läpi, antaen vinkkejä siitä, kuinka parhaiten mukauttaa harjoittelusi jokaisen vaiheen aikana. Hän antaa sinulle työkalut terveelliseen raskauteen ja palautumiseen, käsittelemällä esimerkiksi relaxin-hormonin vaikutuksia ja räätälöimällä harjoituksia, jotka vastaavat erityistarpeitasi.

Harjoittelu raskauden aikana

Keho ei ole lainkaan heikko raskauden aikana. Päinvastoin, voit olla erittäin vahva, mikä osoittaa raskauden kehon valtavan voiman. Raskauden aikana on tärkeää keskittyä mukavuuteen ja tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä. Älä pelkää harjoitella tai ponnistella - liikkumisesta on paljon hyötyä tänä aikana.

Raskauden aikana tuotettava relaxin-hormoni auttaa valmistamaan lantiota synnytykseen löysäämällä nivelsiteitä ja niveliä. Tämä tekee nivelistä joustavampia ja liikkuvampia. Tämän vuoksi sinun tulisi välttää harjoituksia, jotka tuntuvat epävakailta tai oudoilta, koska mitä painavammaksi tulet, sitä enemmän kehoon kohdistuu painetta. Tämä voi johtaa nilkkojen turvotukseen ja paineen lisääntymiseen lantionpohjassa.

On tärkeää treenata kehoa jo ennen raskautta, jotta pystyt kantamaan ja hallitsemaan kehoasi mahdollisimman hyvin. Lisäksi monet kokevat, että harjoittelusta saatu henkinen voima siirtyy synnytykseen - tunnet selviäväsi siitä, itseluottamuksesi haasteisiin on kasvanut ja tunnet olosi turvallisemmaksi kehossasi!

Synnytystä voidaan tietyllä tavalla verrata maratonin juoksemiseen: se on suuri fyysinen ja henkinen rasitus, joka kestää pitkään.

Kuten et menisi maratoniin harjoittelemattomana ja valmistautumattomana, on monia etuja ajatella samoin synnytystä edeltävässä harjoittelussa.

Synnytystä varten on hyvä harjoittaa kehoa antamaan sille mahdollisimman paljon voimaa ja kapasiteettia selviytyä rasituksesta. Fyysisesti ja henkisesti valmistautuneena synnytyksen ei tarvitse olla traumaattinen, vaan se voi olla vahvistava kokemus, jossa teet yhteistyötä kehosi kanssa.

Harjoittelu synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen on tärkeää kuunnella kehoasi ja antaa riittävästi aikaa palautumiselle. Mukauta harjoittelua oman kykysi mukaan ja älä pelkää ottaa rauhallisesti alussa.

Suorat vatsalihakset, eli 'sixpack', erkanevat raskauden aikana, ja kun vatsalihakset ovat erkaantuneet, jotkut harjoitukset kuten istumaannousut tai lankut voivat olla vaikeita suorittaa.

Suositus on myös välttää hyppiviä harjoituksia niin kauan kuin tunnet painon tunnetta lantionpohjassa tai niin kauan kuin se ei tunnu vakaalta. Voit kuitenkin aina mukauttaa harjoituksiasi. Jos esimerkiksi haluat tehdä burpeita, voit hypyn sijaan astua sisään ja ulos ja venyttää itseäsi.

Keskity harjoituksiin, jotka ovat lempeitä lantionpohjalle. Relaxin-hormoni pysyy kehossa jonkin aikaa synnytyksen jälkeen, mutta sen kesto vaihtelee.

Synnytyksen jälkeen harjoittelu ei ole vaarallista; päinvastoin, keho voi hyvin liikkumisesta. Kuitenkin, kuinka paljon ja kuinka raskasta harjoittelua voit tehdä, on hyvin yksilöllistä, ja on tärkeää lisätä harjoittelua asteittain ilman stressiä.

Nauti ensimmäisestä ajasta vauvasi kanssa ja etene hitaasti, sinulla on koko maailma aikaa!

Harjoittelu PMS-oireiden aikana

PMS voi vaikuttaa harjoitteluun eri tavoin henkilöstä ja kierrosta riippuen. Mieliala, olotila ja hormonit voivat vaikuttaa energiatasoon ja motivaatioon, joten voi olla viisasta mukauttaa harjoittelu sen mukaan.

Hormonien vaikutuksen ymmärtäminen kehoon on tärkeää. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, introvertiksi tai ärtyneeksi, mukauta harjoittelua sen mukaan. Samoin voit rohkeasti puskea eteenpäin ja rikkoa rajoja, kun tunnet itsesi vahvaksi, ekstrovertiksi ja pysäyttämättömäksi!

Naisen kierto on uskomaton voimavara ja voi antaa paljon energiaa.

Jotta ymmärtäisit paremmin kehoasi, voi olla hyödyllistä pitää kirjaa kiertosi vaihteluista ja suunnitella harjoituksesi sen mukaan.

Harjoittelu raskauden aikana, sen jälkeen sekä PMS-oireiden aikana on tärkeä osa itsestä huolehtimista ja kehosi ymmärtämistä paremmin. Kuuntelemalla kehoasi, mukauttamalla harjoittelua tarpeidesi mukaan ja ymmärtämällä hormonien vaikutukset, voit jatkaa harjoittelua turvallisesti ja terveellisesti.

Saat lisää vinkkejä ja neuvoja harjoittelusta ja terveydestä PT-Heddalta


Kuinka mukautat harjoittelusi elämän eri vaiheisiin? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja
Ole ensimmäinen joka kommentoi:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: vRrj3p (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Vinkit & neuvot
Näin mukautat harjoittelusi naiskehon kiertokulun mukaan - PT-Hedda asiantuntijavinkit

Näin mukautat harjoittelusi naiskehon kiertokulun mukaan - PT-Hedda asiantuntijavinkit

2024-06-14
Tässä artikkelissa PT-Hedda opastaa sinua naiskehon kierron eri vaiheiden läpi, antaen vinkkejä siitä, kuinka parhaiten mukauttaa harjoittelusi jokaisen vaiheen aikana. Hän antaa sinulle työkalut terveelliseen raskauteen ja palautumiseen, käsittelemällä esimerkiksi relaxin-hormonin vaikutuksia ja räätälöimällä harjoituksia, jotka vastaavat erityistarpeitasi.
Lue lisää
Guide: Autamme sinua valitsemaan oikeat patukat

Guide: Autamme sinua valitsemaan oikeat patukat

2024-05-24
Kun on kiire, käännymme usein erilaisten patukoiden puoleen. Ne voivat olla erinomainen välipala, joka on täynnä proteiinia, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja... Tai ne voivat olla runsaita sokerista ja hiilihydraateista. Kun valitset patukan, on tärkeää valita viisaasti. Mutta kun markkinoilla on niin paljon vaihtoehtoja – proteiinipatukoita, energiapatukoita ja raakapatukoita, muutamia mainitakseni – valinta voi yhtäkkiä muuttua paljon vaikeammaksi. Säästääksemme aikaasi käymme läpi tärkeitä asioita, jotka on otettava huomioon patukkaa ostaessa.
Lue lisää
7 kärki miten aloittaa juokseminen

7 kärki miten aloittaa juokseminen

2024-05-06
Oletko valmis aloittamaan juoksijan elämäsi? Ehkä olet aina halunnut kokeilla juoksemista, mutta et ole ollut varma, mistä aloittaa, tai ehkä haluat kokeilla jotain uutta. Joka tapauksessa, jos olet päättänyt aloittaa juoksemisen, ensimmäiset askeleet voivat tuntua pelottavilta. Tässä artikkelissa jaamme seitsemän parasta vinkkiämme auttaaksemme sinua aloittamaan juoksun!
Lue lisää
Paras Ashwagandha - Testivoittaja 2024

Paras Ashwagandha - Testivoittaja 2024

2024-04-26
Elävä terveysmaailma kohtaa nykyaikaiset elämäntavat, missä perinteiset lääkkeet kohtaavat modernit elämäntavat, on superkasvi tehnyt nimensä - Ashwagandha. Olet varmasti kuullut monista eduista, joita saat käyttämällä ashwagandhaa sisältäviä ravintolisiä. Mutta kaikkien vaihtoehtojen joukossa, mikä ashwagandha-tuote on oikeasti paras? Olemme vertailleet neljää suosittua tuotetta - GAAM, Elexir Pharma, Elit Nutrition ja Olimp Sport Nutrition - selvittääksemme tämän.
Lue lisää
Kaseiini vai hera - Mikä proteiini on paras (ja mikä niiden ero on)?

Kaseiini vai hera - Mikä proteiini on paras (ja mikä niiden ero on)?

2024-04-05
Etsitkö vastausta kaseiinin ja heran välillä, kun valitset proteiinia? Nämä maitoproteiinit tarjoavat omat ainutlaatuiset (ja samankaltaiset) edut, mikä tekee valinnasta vieläkin vaikeampaa. Tässä oppaassa sukellamme syvälle suureen keskusteluun: kaseiini ja hera. Pilkomme asian yksinkertaisesti ja helposti ymmärrettävästi, jotta voit keskittyä siihen, mikä todella merkitsee eniten - löytämään parhaan proteiinin treenimatkallesi.
Lue lisää