Kirjaudu sisään
Selaushistoria
Täältä löydät uutta inspiraatiota joka viikko!

Näin pääset kuntoon

Jos et ole vielä todennut mielessäsi, että sinun pitäisi päästä kuntoon, ehkä jossain vaiheessa tulet tekemään niin. Kuntoon pääseminen nopeasti ja tehokkaasti toimii monille uudenvuodenlupauksena tai lauseena, jota hoemme itsellemme jokaisena sunnuntaina, kuinka ”ensi viikolla aloitan kuntokuurin”. Miksi et siis ottaisi härkää sarvista jo tänään treenaamalla ja syömällä itsesi kuntoon vinkkiemme avulla!Kuntoon pääseminen ei ole niin monimutkaista kuin miltä se aluksi voi näyttää. Kyse on pohjimmiltaan omasta asenteestasi liikuntaa, oikeaa ruokavaliota ja unta kohtaan. Sinun ei myöskään tarvitse ostaa kalliita kuntosalikortteja tai lähteä kotoa mihinkään kasvattaaksesi voimaa tai pudottaaksesi painoa. Voit aivan yhtä hyvin päästä kuntoon myös kotona.

Entäpä asenne?

Tärkein asia, jonka tarvitset, kun haluat päästä kuntoon ja tuntea olosi terveemmäksi, on oikea asenne. Jos ajattelet alusta alkaen, että kaikki menee pieleen, on hyvin mahdollista, että näin todella tapahtuu. Samalla sinun ei tulisi olla liian ankara itsellesi ja muistaa, että mikäli asetat itsellesi liiallisia vaatimuksia, saatat epäonnistua. Hyvä tasapaino on resepti jokaiseen menestystarinaan.

Ruokavalio – Lue täältä asianmukaisesta ruokavaliosta

Useimmat ihmiset tietävät – tai ainakin heidän pitäisi tietää – että sokeria ja paljon eläinrasvaa sisältävät ruokavaliot ovat terveydelle haitallisia. Lisäksi tiedetään, että liian suuret annokset johtavat painonnousuun ja kiristäviin vaatteisiin, jotka varmasti alkavat ärsyttää ketä tahansa.

Kysymyksiä, joita sinun tulisikin kysyä itseltäsi ruokavaliosta, ovat:

 • Mikä on kalori ja kuinka monta kaloria minun tulisi syödä päivittäin?
 • Miten erilaiset fyysiset aktiviteetit polttavat kaloreita?
 • Mitkä elintarvikkeet sisältävät runsaasti kaloreita ja mitkä puolestaan vähän kaloreita?
 • Mitä eroa on epäterveellisellä ja terveellisellä rasvalla?
 • Miten tietyt juomat, kuten virvoitusjuomat, alkoholi ja mehut, vaikuttavat kalorien saantiin?

Dieetit

Moni meistä on varmasti kuullut usein, miten erilaiset dieetit voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta toisaalta jotkut dieetit voivat toimia hyvänä polkuna terveellisempään elämäntapaan ja parempaan ruokavalioon. Sanotaan esimerkiksi, että jaksoittainen paastoaminen on hyväksi, sillä se tarjoaa elimille aikaa levätä, jolloin keho saa mahdollisuuden palautua sen sijaan, että nauttisit monia aterioita pitkin päivää.

Kun puhumme dieeteistä, on myös hyvä muistaa, että niiden teho on hyvin yksilöllistä, eli se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Kokeile siis ja näe, mikä niistä sopii sinulle kaikkein parhaiten.

Esimerkkejä dieeteistä:

 • 5:2 dieetti
 • Paleoruokavalio (tai kivikautinen ruokavalio)
 • Vähähiilihydraattinen ruokavalio
 • GI-dieetti

On lisäksi tärkeää muistaa, että jojo-dieetti, eli syömällä ensin hyvin vähän ja sitten liian suurten ruokamäärien ahminen, koska olet niin nälkäinen, voi toimia varsinaisena sudenkuoppana silloin, kun haluat pudottaa painoasi, etkä usko onnistuvasi siinä. Painosi voi itse asiassa jopa nousta, vaikka vaihdat koko ajan dieetistä toiseen. Yhtenä hyvänä vinkkinä onkin löytää terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, jota noudatat päivästä toiseen syömättä liikaa tai liian vähän.

Näin pääset kuntoon kotona

Todennäköisesti me kaikki olemme joskus olleet tässä tilanteessa. Emme pidä siitä, mitä näemme peilistä, mutta samalla meidän on vaikeaa tehdä asialle mitään. Joskus jopa pelkkä ajatus siitä, että joutuisin matkustamaan bussilla tai pyörällä täpötäydelle salille, tekee sohvan pohjalta nousemisesta niin vaikeaa. Ehkäpä ulkona on jo liian pimeää suunnitellun juoksulenkin tekemiseksi? Onneksi voit päästä kuntoon myös kotona, jossa voit treenata lukuisin eri tavoin.

 • Hanki kotiin kuntolaite, kuntopyörä tai juoksumatto
 • Kokoa kotiisi pieni mutta kutsuva kuntosalinurkkaus, josta löytyvät niin vastuskuminauhat, hyppynarut kuin käsipainot
 • Varmista, että ympärilläsi ei ole häiriötekijöitä treenin aikana
 • Jos et tunne oloasi motivoituneeksi kotona treenaamiseen, käy vähintään kävelyllä

Lopeta tekosyiden keksiminen

Kun olet tehnyt päätöksen siitä, että haluat päästä kuntoon, on varsin helppo keksiä erilaisia tekosyitä liikunnan välttelemiseksi, jolloin kaiken sijaan päädyt tarttumaan siihen karkkipussiin, joka niin kutsuu herkuttelemaan. "Ensi maanantaina aloitan" tai "vain tämän kerran..." Asia on niin, että jos jatkat näiden tekosyiden keksimistä, et tule koskaan saavuttamaan yhtään tavoitetta. Jos puolestaan aloitat nyt, huomaat jo muutamassa päivässä tai jopa ensimmäisen harjoituksen jälkeen, kuinka olosi on raikkaampi ja tunnet itsesi vahvemmaksi, mikä taas usein kannustaa sinua seuraavaan harjoituskertaan.
Kuinka päästä kuntoon nopeasti?
Toki voit päästä kuntoon suhteellisen nopeasti. On silti tärkeää tietää, että kyseessä ei ole yhdessä yössä tapahtuva parannus, sillä mikäli asetat tavoitteet heti liian korkeiksi, voit menettää motivaatiosi ja epäonnistua. Toimi siis näin:

 • Aseta pienempiä välitavoitteita, jotka on helpompi saavuttaa
 • Ole kärsivällinen äläkä tuijota pakkomielteisesti vaakaa
 • Harrasta sellaista liikuntaa, mikä on mielestäsi hauskaa, jolloin varmistat, että motivaatiosi pysyy yllä
 • Etsi maukkaita ja terveellisiä reseptejä verkosta tai hanki uusi reseptikirja
 • Pyydä kumppaniasi tai ystävääsi mukaan haasteeseen, sillä maailma on täynnä sohvaperunoita, jotka haaveilevat samasta tavoitteesta kuin sinä – tunteakseen olonsa paremmaksi!

Pyri lisäksi tunnistamaan omat heikkoutesi eli niin kutsutun Akilleen kantapääsi nähdäksesi, missä voit kohdata vaikeuksia ja välttää päätymästä tähän pisteeseen. Valitse siis toinen reitti, joka ei kulje karkkikaupan ohi, tee jotain muuta, kun herkkuhimo iskee tai liity kotipaikkakuntasi liikuntaryhmään, jossa kaikki voivat motivoida yhdessä toisiaan.

Näin elämäntapa vaikuttaa kehoosi

Pelkästään ruokavalio ja liikunta eivät vaikuta kehoosi ulkoisesti – niin tekevät myös uni ja yleiset elämäntavat. Jos nukut huonosti, lihot paljon todennäköisemmin, koska kehosi tuottaa enemmän kortisolia, eikä koskaan saa todellista mahdollisuutta palautua.

Jos puolestaan elät jatkuvassa stressissä, voit tuntea samoin – et syö niin huonosti, mutta silti painosi nousee. Pyri siis analysoimaan, miltä sinusta tuntuu sekä henkisesti että fyysisesti, ja muuta niitä elämäsi näkökohtia, jotka ovat muutettavissa; näin voit ryhtyä toimiin ja saada aikaa myös itsellesi.

Ajatuksia blogikirjoituksesta? Kommentoi alle
Ei kommentteja
Ole ensimmäinen joka kommentoi:
Nimi:
Sähköpostiosoite (ei julkaista):
Anna koodi: rgNSLd (vahvistamme ettet ole robotti)
Lisää artikkeleita Treenaaminen & terveys
Näin pääset kuntoon

Näin pääset kuntoon

2021-03-30
Haluatko tietää enemmän siitä, kuinka päästä kuntoon kotona nopeasti ja tehokkaasti? Poimi parhaat vinkit oppaastamme!
Lue lisää
Maitohappo

Maitohappo

2021-03-04
Mitä maitohappo on ja miltä se tuntuu? Miksi maitohappoa muodostuu ja miten se vaikuttaa harjoitteluun? Lue lisää maitohaposta ja siitä, miten sen muodostumista voi estää.
Lue lisää
Nestehukka – ennusmerkit ja oireet

Nestehukka – ennusmerkit ja oireet

2021-03-04
Epäiletkö kärsiväsi nestehukasta tai haluatko siitä lisää tietoa? Lue lisää nestehukan oireista ja siitä, miten nestehukasta kärsivän tulisi toimia.
Lue lisää
Vie treenisi salilta kotiisi!

Vie treenisi salilta kotiisi!

2020-12-30
Kotitreeni voi olla yksinkertaista ja tehokasta. Et tarvitse kuntosalin jäsenyyttä tai sen kummempia treenivarusteita, jotta voit treenata kotona.
Lue lisää
Valitse sopiva aminohappo treeneihin!

Valitse sopiva aminohappo treeneihin!

2020-12-30
Nyt tuntuu siltä, että on aika palata perusasioiden pariin. Ajattelimme siksi, että on hyvä päivittää tietojasi (tai kertoa uusia tietoja) aminohapoista.
Lue lisää